Haza > Hírek > Tartalom

Kétfázisú léptetőmotorok

Mar 03, 2017

Az elektromágneses tekercsek két alapvető passzív motorral rendelkeznek kétpólusú léptetőmotorral: bipoláris és unipoláris.

 

Unipoláris motorok

Egy egypólusú léptetőmotor egy tekercselést tartalmaz középponttal egy fázisban. A tekercsek minden szakasza be van kapcsolva a mágneses mező minden irányára. Mivel ebben az elrendezésben a mágneses pólus az áram irányának megváltoztatása nélkül megfordítható, a kapcsolási áramkör nagyon egyszerű (pl. Egy tranzisztor) minden tekercseléshez. Jellemzően, hogy egy fázist kapunk, az egyes tekercselések középpontja gyakori: három fázis / fázis és hat fúvóka egy tipikus kétfázisú motorhoz. Gyakran előfordul, hogy a két fázisú közösség belsőleg csatlakozik, így a motornak csak öt vezetéke van.

 

Mikroprocesszoros vagy léptetőmotoros vezérlővel lehet a meghajtó tranzisztorokat a megfelelő sorrendben aktiválni, és ez a könnyű működtetés miatt a unipoláris motorok népszerűek a hobbi felhasználókkal; Talán a legolcsóbb módja a pontos szögmozgások megismeréséhez.

 

 

(A kísérletező számára a tekercseket a terminálhuzalok PM motorokkal történő megérintésével azonosíthatók, ha a tekercs csatlakozói csatlakoznak, akkor a tengely nehezebbé válik, egy módja annak, hogy megkülönböztessük a középső csapot (közös huzal) egy tekercsről Az ellenállás mérése A vezeték és a tekercs-vég vezeték közötti ellenállás mindig a tekercs-végű huzalok ellenállásának fele, mivel a tekercsek hossza kétszerese a végeknek és csak a középső résznek Huzal) a végére.) Egy gyors módszer annak megállapítására, hogy a léptetőmotor működik-e, hogy rövidre zárja a két párt, és megpróbálja elfordítani a tengelyt. Ha a normálnál nagyobb ellenállást érzékel, azt jelzi, hogy az adott kötözésre szolgáló áramkör zárva van és a fázis működik.

 

Bipoláris motorok

A kétpólusú motorok egy fúvóka egy tekercseléssel rendelkeznek. A tekercsben lévő áramot meg kell fordítani egy mágneses pólus visszafordítása érdekében, ezért a vezetõkörzetnek bonyolultabbá kell válnia, tipikusan H-hídelrendezéssel (azonban számos, a gépen rendelkezésre álló, Egyszerű ügy). Két szakasz van fázisonként, egyik sem gyakori.

 

Néhány meghajtó topológiával kapcsolatban megfigyeltek statikus súrlódási hatásokat H-hídon.

 

A léptetőjel magasabb frekvencián történő visszacsapása, mint amennyit a motor képes reagálni, csökkenti ezt a "statikus súrlódás" hatást.

 

Mivel a tekercseket jobban kihasználják, erősebbek, mint egy egypólusú, azonos súlyú motorok. Ez a tekercsek által elfoglalt fizikai tér miatt következik be. Az egypólusú motor kétszer akkora mennyiségben van, mint a huzal ugyanabban a térben, de csak a felét használják bármely időpontban, tehát 50% -kal hatékonyabb (vagyis a rendelkezésre álló nyomaték 70% -a). Bár a bipoláris léptetőmotor bonyolultabb a meghajtáshoz, a járművezető chipek bőségének köszönhetően sokkal kevésbé nehéz elérni.

 

Egy 8-vezetős léptető egy egypólusú léptetővel van feltekercselve, de a vezetékek nem csatlakoznak ahhoz, hogy a motornál belsőleg legyenek közösek. Ez a fajta motor többféle konfigurációban is beköthető:

 

Unipoláris.

Bipoláris sorozatú tekercsekkel. Ez magasabb induktivitást biztosít, de kisebb tekercsenkénti áramot.

Bipoláris párhuzamos tekercsekkel. Ez nagyobb áramot igényel, de jobban teljesíthet, mivel a tekercs induktivitása csökken.

Bipoláris, egyetlen fúvókánál. Ez a módszer csak a rendelkezésre álló tekercsek felével fogja működtetni a motort, ami csökkenti a rendelkezésre álló alacsony fordulatszámot, de kevesebb áramot igényel