Haza > Hírek > Tartalom

Különböző fajták

Mar 15, 2017

1) Spur Gear - A hajtóművel összekapcsolt párhuzamos és tárcsás tengelyeket spur gears-nak nevezik. Az elrendezést meghajtó hajtóműnek nevezzük.
A hajtókerekek egyenes fogakkal rendelkeznek, és párhuzamosak a kerék tengelyével. A fogaskerekek a leggyakrabban használt fogaskerekek. A hajtókerekek előnyei az egyszerűség a tervezésben, a gyártás és karbantartás gazdaságában, valamint a végterhelés hiányában. A csapágyakra csak radiális terhelést jelentenek.

A hajtókerekeket lassú sebességfokozatoknak nevezik. Ha a zaj nem komoly tervezési probléma, akkor a szerszámok szinte bármilyen sebességgel használhatók.

2)       Helical Gear - A csigasoros fogaskerekek a tengely tengelyéhez hajló fogakkal hélix formájúak, ezért a névleges spirális fogaskerekek.

Ezeket a fogaskerekeket általában nagysebességű fogaskerekekként gondolják. A csigasoros hajtóművek nagyobb terhelést vehetnek igénybe, mint a hasonló méretű hajtóművek. A spirális fogaskerekek mozgása simább és csendesebb, mint a hajtókerekek mozgása.

Az egyszöges fogaskerekek mind radiális terhelést, mind tolóerő-terhelést jelentenek a csapágyukon, ezért szükségessé teszik a csapágyak használatát. A hélix szöge mind a fogaskeréknél, mind az ütközőn ugyanolyan nagyságúnak kell lennie, mint a jobb oldali fogaskerékháló.
3)     Halszálkás fogaskerék   - A halszálkás fogaskerekek két egymás mellett elhelyezett spirális fogaskerékhez hasonlítanak. Gyakran "dupla helikális" néven hivatkoznak. A kettős spirálfogaskerék-elrendezésben a tolóerők kiegyensúlyozottak. Ilyen kettős spirálfogaskerékben a csapágyaknál nincs tolóerő.
4)    Kúp / gérvágó fogaskerék - A hajtóművel összekötött, egymást keresztező, de egymással összekapcsolt tengelyeket kúpkeréknek nevezik. Ez az elrendezés kúpfogaskerékként ismert. Egyenes kúpfogaskerekek bármilyen szögben tengelyeken használhatók, de a legalsó a derékszög. A ferde fogaskerekek kúpos üresek. Az egyenes kúpfogas fogak fogai kúposak mind a vastagságban, mind a fogmagasságban.  

Spirálos kúpkerekes hajtóművek: Ezeknél a spirálkerék fogaskerekeknél a fogak ferdék. A spirálkerék fogaskerekek csendesebbek és nagyobb terhelést vehetnek igénybe az egyenes kúpkerekekhez képest.

Zéró kúpkerekes hajtómű: A kúpkerekes fogaskerekek hasonlóak az egyenes kúpkerékhez, de a fogak hosszában hajlottak. Ezek az ívelt fogak a nulla kúpfogaskerekek úgy vannak elrendezve, hogy a tényleges spirális szög nulla.
5)        Féregvágó - A féregfogaskerékeket a 90 ° -os teljesítményt továbbítják, és ahol nagycsökkentésre van szükség. A csigahajtások tengelyei a tengelyek keresztben térnek. A csigahajtások tengelyei párhuzamos síkokban helyezkednek el, és bármelyik szögben el lehet dönteni a nulla és a derékszög között. A csigahajtásoknál az egyik fogaskerék csavarmenete van. Ennek köszönhetően a csigahajtások csendesek, vibrációmentesek és sima teljesítményt biztosítanak. A csigahajtások és a csigahajtású tengelyek szinte teljesen derékszögűek.